Het fructosaminegehalte in serum: een alternatief voor het percentage geglycosyleerd hemoglobine als maat voor de diabetesregulering

Onderzoek
I. Vermes
P.V.M. Cromme
L.J.J.M. Zeyen
E.A. van der Veen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:542-5
Abstract

Samenvatting

Het fructosaminegehalte in het serum is een maat voor de glycosyleringsgraad van serumeiwitten en daarmee een afspiegeling van het gemiddelde glucosegehalte van het bloed in de voorafgaande 2 tot 4 weken. In het serum van 107 controlepersonen werd een gemiddelde fructosamineconcentratie gevonden van 2,24 mmoll met een standaarddeviatie van 0,16 mmoll. Bij 202 van insuline afhankelijke diabetespatiënten was de gemiddelde fructosamineconcentratie 3,21 mmoll met een standaarddeviatie van 0,41 mmoll. Er bestond een goede correlatie tussen het percentage geglycosyleerde hemoglobine (HbA1c), bepaald met affiniteitschromatografie, en het fructosaminegehalte (r = 0,82, p < 0,001). De fructosaminebepaling geeft een goede indruk van de regulering van de glucosestofwisseling van patiënten met type I-diabetes op middellange termijn. De fructosaminebepaling is eenvoudig, goedkoop, gemakkelijk te automatiseren en lijkt daarom een aantrekkelijk alternatief voor de bepaling van het HbA1c-percentage.

Auteursinformatie

Streekziekenhuis Noord-Oost Twente, afd. Laboratorium, Postbus 5005, 7570 GA Oldenzaal.

Dr.I.Vermes, arts, klinisch-chemicus, en L.J.J.M.Zeyen, laboratorium-assistent.

P.V.M.Cromme, huisarts te Twello.

Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit, Inwendige Geneeskunde, afd. Endocrinologie, Amsterdam.

Dr.E.A.van der Veen, internist.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties