Het endocannabinoïdsysteem, overgewicht en de CB1-endocannabinoïdreceptorblokker rimonabant

Klinische praktijk
S.M. Boekholdt
J.W. Jukema
R.J.G. Peters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2615-9
Abstract

Samenvatting

- Overgewicht is een belangrijk gezondheidsprobleem.

- De afgelopen jaren heeft men veel nieuw inzicht verkregen in de rol van het endocannabinoïdsysteem bij de regulatie van lichaamsgewicht.

- Rimonabant is een antagonist van de CB1-endocannabinoïdreceptor.

- Recentelijk werden er vier grote studies gepubliceerd over de effectiviteit en de veiligheid van de toepassing van rimonabant bij de behandeling van mensen met overgewicht.

- In combinatie met een hypocalorisch dieet bleek het gebruik van rimonabant 20 mg/dag effectiever dan dat van placebo ten aanzien van het bereiken en behouden van gewichtsverlies. Daarnaast had behandeling met rimonabant een gunstig effect op de insulineresistentie, het HDL-cholesterol en op hypertriglyceridemie.

- Er is bezorgdheid over de toegenomen incidentie van vooral depressie tijdens behandeling.

- Of de gunstige effecten op lichaamsgewicht en cardiovasculaire risicofactoren zich vertalen in een reductie van cardiovasculaire morbiditeit en sterfte in deze populatie zal moeten blijken uit grootschalig klinisch onderzoek.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2615-9

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Cardiologie, kamer B2-238, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam.

Hr.dr.S.M.Boekholdt, arts in opleiding tot cardioloog (tevens: afd. Vasculaire Geneeskunde); hr.prof.dr.R.J.G.Peters, cardioloog.

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Cardiologie, Leiden.

Hr.prof.dr.J.W.Jukema, cardioloog.

Contact hr.dr.S.M.Boekholdt (s.m.boekholdt@amc.uva.nl)

Ook interessant

Reacties