Het aangeboren lange-QT-tijdsyndroom

Klinische praktijk
M. Creanza
I.M. van Dam-Koopman
A.A.M. Wilde
E.O. Robles de Medina
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:926-31
Abstract

Samenvatting

– Bij het lange-QT-tijdsyndroom (LQTS) gaat een verlenging van de QT-tijd op het ECG gepaard met een vergrote kans op ernstige polymorfe ventriculaire ritmestoornissen, die tot syncope en plotselinge hartdood kunnen leiden. Er is een congenitale vorm en een verkregen vorm (bijvoorbeeld door geneesmiddelen).

– Congenitaal LQTS is een zeldzame ziekte, die meestal wordt ontdekt tijdens de klinische evaluatie van onbegrepen syncopen of tijdens cardiologisch onderzoek na een onverwachte plotselinge hartdood van een naast familielid. De syncope ontstaat dikwijls bij lichamelijke inspanning, angst of plotselinge harde geluiden.

– Bij patiënten met symptomatisch LQTS bedraagt de sterfte 10 jaar na de eerste syncope circa 50.

– Verlenging van de QT-tijd wijst op een abnormale repolarisatie of op een vertraging van de depolarisatie. Een toename van de sympathicotonus, zoals bij lichamelijke inspanning en emoties, leidt tot verlenging van het QT-interval. Congenitaal LQTS is daarnaast in verband gebracht met genmutaties, onder meer op chromosoom 3 en 7.

– Behandeling bestaat uit toediening van β-blokkers, sympathectomie en eventueel het implanteren van een automatische cardioverterdefibrillator.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.

M.Creanza, assistent-geneeskundige; dr.A.A.M.Wilde en prof.dr.E.O. Robles de Medina, cardiologen.

Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, afd. Cardiologie-Interne Geneeskunde, Dirksland.

Mw.dr.I.M.van Dam-Koopman, cardioloog.

Contact M.Creanza

Ook interessant

Reacties