Hersentumor of beroerte?

Klinische praktijk
K. Jellema
M.F.G. van der Meulen
Th.D. Witkamp
M.J.B. Taphoorn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:849-53
Abstract

Dames en Heren,

Bij een patiënt met een herseninfarct of een hersenbloeding verschilt de klinische presentatie vaak zoveel van die bij een patiënt met een hersentumor dat het meestal niet moeilijk is ze van elkaar te onderscheiden. Het peracuut optreden van hoofdpijn of uitvalsverschijnselen pleit voor een beroerte, terwijl een geleidelijke toename van klachten in de richting van een hersentumor wijst. Afgezien van de klinische verschijnselen helpt ook het beeldvormend onderzoek (CT of MRI van de hersenen) onderscheid te maken tussen een beroerte en een tumor. Dat het onderscheid desondanks moeilijk kan zijn, illustreren de volgende ziektegeschiedenissen.

Patiënt A is een man van 73 jaar, die in verband met krachtsverlies van de rechter hand de polikliniek Neurologie bezocht. Vijf maanden tevoren was hij gestruikeld terwijl hij aan het wandelen was met zijn hond. Aanvankelijk kon hij zijn hand nauwelijks gebruiken door de pijn en de zwelling. De huisarts liet een…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Neurologie: K.Jellema, co-assistent; mw.M.F.G.van der Meulen, assistent-geneeskundige; dr.M.J.B.Taphoorn, neuroloog.

Afd. Radiologie: Th.D.Witkamp, radioloog.

Contact dr.M.J.B.Taphoorn (m.j.b.taphoorn@neuro.azu)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties