Gruwelplaatjes op sigarettenpakjes effectief

Eveline Dokter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3039

Waarschuwingen met afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes zorgen op de korte termijn voor meer pogingen tot stoppen met roken. Dat schrijven Noel Brewer (University of North Carolina) en zijn collega’s (JAMA Intern Med, 2016; online 6 juni).

De auteurs wierven 2149 volwassen rokers via flyers, advertenties en internet in Californië en North Carolina. De deelnemers rookten meer dan 7 sigaretten per week, zwangeren werden uitgesloten van het vragenlijstonderzoek. De rokers kwamen gedurende een maand wekelijks langs met hun eigen pakjes sigaretten, de onderzoekers plakten hier tekstuele of grafische waarschuwingen op. De grafische waarschuwingen bestonden naast tekst uit nare foto’s van aangetaste longen, mensen met kanker of een aangetast gebit. De tekstuele waarschuwingen benadrukten het verband tussen roken en longkanker of andere ziekten. De onderzoekers vertelden de deelnemers dat zij wilden weten hoe goed rokers waarschuwingen op pakjes begrijpen. Van de rokers maakte 88% de trial af.

De deelnemers met enge foto’s op hun pakjes probeerden vaker te stoppen met roken dan mensen met tekstuele waarschuwingen (40 vs. 34%; oddsratio (OR): 1,29; 95%-BI: 1,09-1,54). Ook waren meer proefpersonen in de fotogroep minimaal 1 week gestopt (5,7 vs. 3,8% in de tekstgroep; OR: 1,53; 95%-BI: 1,02-2,29). De nareplaatjesgroep sloeg ook meer sigaretten over, was meer geneigd tot stoppen, dacht meer na over de gevaren van roken en praatte meer over stoppen.

De auteurs benoemen dat er door de manier van includeren selectie heeft kunnen plaatsvinden. Mensen die willen stoppen met roken doen misschien eerder mee aan studies dan verstokte rokers.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Roken

Gerelateerde artikelen

Reacties