Griepvolgers

Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C2849

Jaarwisseling, winter en dus een nieuwe griepgolf net als vorig jaar? Eind december 2015 was er volgens Flu News Europe (flunewseurope.org) op sommige plaatsen in Nederland vóór de kerst een toenemend aantal influenzagevallen, maar in week 52 zakte dat alweer in.

Tijd voor de Grote GriepMeting? Inmiddels doen 15.000 mensen hieraan mee. De website (www.degrotegriepmeting.nl) waarschuwt voor een zwaarder griepseizoen dan vorig jaar. Wat ooit begon als een soort grapje in Nederland is inmiddels uitgegroeid tot een Europa omspannend influenzanet en blijkt een serieuze manier om influenza-achtige ziektebeelden te registreren.

Deelnemers geven via de site door of ze plotseling ziek worden, met hoofd- en spierpijn, hoge koorts, hoesten en een zere keel. De incidentie van een dergelijke ‘influenza-like illness’ gaat in alle deelnemende landen gelijk op met de officiële registratie in de huisartsenpeilstations van het European Centre for Disease Prevention and Control (Epidemics. 2015;13:28-36).

Naar de dokter gaan met ‘een griepje’ blijkt nogal landgebonden. In België gaat drie kwart van de grieperige mensen naar de dokter, maar in Nederland nog geen derde. In Zuid-Europa (inclusief België) bezoeken mensen al na 1-2 dagen de dokter; in Nederland en Zweden doen ze dat pas na een kleine week. Slechts in 4 van de 10 gevolgde griepseizoenen sinds 2003 was er een significant lager aantal gevaccineerden met ‘griep’ dan niet-gevaccineerden.

Gerelateerde artikelen

Reacties