Goede resultaten van blaassparende behandeling bij slecht gedifferentieerde en invasieve blaascarcinomen met behulp van interstitiële Iridium-192-therapie

Onderzoek
L.M.F. Moonen
S. Horenblas
F. Pos
B.S. Schaefer
W. Meinhardt
H. Bartelink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1406-10
Abstract

Samenvatting

Doel

De effectiviteit en veiligheid vaststellen van blaassparende behandeling met behulp van interstitiële radiotherapie (Iridium-192) voor T1G3-, T2-, en T3a-blaascarcinomen.

Opzet

Retrospectief.

Plaats

Nederlands Kanker InstituutAntoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam.

Methode

In de periode 1987-1993 werden 63 patiënten met slecht gedifferentieerde solitaire T1-, T2-, en T3a- spierinvasieve blaascarcinomen < 5 cm diameter behandeld met transurethrale resectie en een externe bestralingskuur (15 fracties van 2 Gy in 3 weken), die gevolgd werd door implantatie met Iridium-192.

Resultaten

Na een gemiddelde follow-up van 4,2 jaar (uitersten: 3 maanden-7,2 jaar) waren 45 patiënten in leven, van wie 3 met een niet-curabele tumor; 14 patiënten overleden ten gevolge van het blaascarcinoom en 4 patiënten overleden ten gevolge van intercurrente ziekten. Er kregen 9 patiënten een recidief in de blaas alleen; 7 van hen werden weer tumorvrij na cystectomie (3 patiënten) of transurethrale resectie (4). Er kregen 15 patiënten metastasen, 7 tevens een recidiefblaastumor. De actuariële 5-jaarsoverleving bedroeg 66. Zowel acute als late bijwerkingen waren acceptabel en hielden in hoofdzaak verband met de chirurgische behandeling.

Conclusie

Voor zorgvuldig geselecteerde patiënten met blaascarcinoom is blaassparende interstitiële radiotherapie een veilige en effectieve behandeling, en een aantrekkelijk alternatief voor radicale cystectomie.

Auteursinformatie

Nederlands Kanker InstituutAntoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Afd. Radiotherapie: L.M.F.Moonen en prof.dr.H.Bartelink, radiotherapeutisch oncologen.

Afd. Urologie: dr.S.Horenblas en W.Meinhardt, urologen.

F.Pos, medisch student; mw.ir.B.S.Schaefer, statisticus.

Contact L.M.F.Moonen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties