Goede resultaten 5 jaar na operatieve behandeling van proximale femurfracturen

Onderzoek
R.M. Tjeenk
M.K.P. Moerman
A.P. Kappetein
G.W. Kastelein
P.J. Breslau
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:1456-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen van de 5-jaarsresultaten bij patiënten geopereerd wegens een proximale femurfractuur.

Opzet

Beschrijvend, retrospectief.

Plaats

Rode Kruis Ziekenhuis, afdeling Algemene Heelkunde, Den Haag.

Methode

Van de patiënten die in 1991 werden geopereerd wegens een proximale femurfractuur werden in 1996 gegevens over de opname en de woonsituatie verzameld via de status en overlevingsgegevens via het gemeentearchief, de huisarts, de patiënt of diens familie. De 5-jaarsoverleving werd vergeleken met die van een op leeftijd en geslacht gematchte cohort, volgens opgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het niveau van functioneren na 5 jaar werd beoordeeld met een scorelijst volgens Broos.

Resultaten

Er werden 117 patiënten geopereerd: de fractuur was bij 69 patiënten mediaal, bij 9 lateraal en bij 39 pertrochantair. De gemiddelde leeftijd van de 20 mannen en 97 vrouwen was respectievelijk 71 en 82 jaar. De gemiddelde opnameduur was 31 dagen. Er overleden 7 patiënten (6) tijdens het ziekenhuisverblijf. Van de 110 overlevenden gingen 61 (55) naar hun oorspronkelijke woonsituatie terug. De 5-jaarsoverlevingscurven liepen vanaf 6 maanden na de operatie parallel met die van de gematchte cohort. Na 5 jaar waren nog 53 patiënten (45) in leven. Van hen konden 37 patiënten (70) goed functioneren.

Conclusie

Patiënten met een proximale femurfractuur behoorden voornamelijk tot een categorie patiënten van hoge leeftijd. Na 5 jaar was nog 45 in leven; de sterfte ontstond vooral in de eerste 6 maanden na de operatie. Van de overlevenden functioneerde 70 goed.

Auteursinformatie

Rode Kruis Ziekenhuis, afd. Algemene Heelkunde, Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag.

R.M.Tjeenk en dr.A.P.Kappetein, assistent-geneeskundigen; M.K.P. Moerman, co-assistent; dr.G.W.Kastelein en dr.P.J.Breslau, chirurgen.

Contact R.M.Tjeenk

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties