Goede ervaringen met een implanteerbare automatische defibrillator met transveneuze elektroden voor patiënten met levensbedreigende hartritmestoornissen

Onderzoek
E.R. Jessurun
B.A. Hutten
N.M. van Hemel
J.C. Kelder
J.J.A.M. Defauw
H. Bakema
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:1475-80
Abstract

Samenvatting

Doel

Beschrijving van de resultaten van behandeling van patiënten met een levensbedreigende hartritmestoornis door toepassing van een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) van de tweede generatie met transveneuze elektroden.

Opzet

Descriptief.

Plaats

St.-Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein.

Methode

In de periode oktober 1991-februari 1996 werden 44 patiënten met levensbedreigende kamerritmestoornissen behandeld met een ICD met transveneuze elektroden. Na een jaar werd de kwaliteit van leven onderzocht met een schriftelijke vragenlijst, samengesteld op basis van onder meer de ‘36-item Short form health survey’.

Resultaten

De sterfte in het ziekenhuis bedroeg 144 (2); er was geen peroperatieve sterfte. Er overleden 4 patiënten gedurende de follow-up: 3 als gevolg van hartfalen en 1 aan plotselinge hartdood. Binnen 1 jaar had 50 van de patiënten een therapeutische ontlading gehad. Bij 3044 (68) van de patiënten waren antiarrhythmica noodzakelijk ter preventie van te frequente ICD-ontladingen of wegens paroxismaal atriumfibrilleren met snel kamerantwoord (hetgeen ook een onterechte ontlading van de ICD kan veroorzaken). De respons op de vragenlijst was 100. Analyse van de kwaliteit van leven toonde een goede acceptatie van de ICD, alhoewel 86 van de patiënten het verbod om een auto te besturen als erg beperkend ervoer.

Conclusie

De ICD betekent een welkome stap voorwaarts in de behandeling van levensbedreigende kamerritmestoornissen, gezien de eenvoudige implantatie, de goede overleving en de adequate anti-aritmische effecten.

Auteursinformatie

St.-Antonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1, 3435 CM Nieuwegein.

Afd. Cardiologie: E.R.Jessurun en prof.dr.N.M.van Hemel, cardiologen.

Afd. Klinische Epidemiologie: mw.B.A.Hutten, klinisch epidemioloog; J.C.Kelder, klinisch epidemioloog-arts.

Afd. Cardiopulmonale chirurgie: J.J.A.M.Defauw, cardiopulmonaal chirurg.

Afd. Cardiomeettechniek, H.Bakema, medisch elektronicus.

Contact E.R.Jessurun

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties