Goden en helden

Pieter van Eijsden
Pieter van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:B1522
Download PDF

Het nieuwste boek van de Britse alleskunner Stephen Fry getiteld Mythos vertelt de Griekse mythen opnieuw. Het is een aanrader om het als luisterboek aan je te laten voorlezen door de meester zelf. Wat opvalt is dat veel verhalen hun zeggingskracht hebben behouden, en voor mij vooral dat van Prometheus. Waar zijn broer Epimetheus staat voor de dommige doeners, staat Prometheus voor de arrogante denkers. Een mythische maar ook karikaturale verdeling van de wereld, die in het ziekenhuis nog veel aanhangers heeft.

In de mythe deelt Epimetheus onnadenkend talenten uit onder de aardbewoners, maar vergeet daarbij de mensen, die daardoor kwetsbaar achterblijven. Prometheus denkt dat hij Zeus wel te slim af kan zijn en steelt voor de door hem zo geliefde mensen het vuur van de Olympos. Maar hij heeft zichzelf overschat. Zeus’ straf voor de mensheid is de doos van Pandora, een test voor onze grenzeloze nieuwsgierigheid, waar wij dan ook glansrijk voor zakken met lijden, ziekte en dood tot gevolg. Hierbij blijft voor mij altijd onduidelijk of de hoop, die als laatste uit de doos klimt, nu een zachte troost is of juist een extra verzwaring van ons in principe uitzichtloze bestaan. Prometheus zelf wordt gekluisterd aan een bergwand. Zijn lever zal overdag worden opgegeten door adelaars en elke nacht opnieuw aangroeien.

En toen stelde een paar slimme chirurgen daarbij opeens een interessante vraag: zouden de Grieken geweten hebben van het regeneratievermogen van de lever (D2882)? Een vraag die geen enkele relevantie heeft, maar die ons toch intrigeerde en die bovendien een heel leuk en leerzaam stuk opleverde, waarin doen en denken in een evenwichtige verhouding aan bod komen.

In dit nummer komen naast de goden ook de helden aan bod. Met successen in de Ronde van Vlaanderen, de Giro, Le en La Tour, het EK op de weg en baan, staat het Nederlandse wielrennen er goed voor. De Vuelta is vorige week begonnen en zal waarschijnlijk opnieuw succes opleveren. Maar het zal de oplettende wielerfan wel zijn opgevallen dat deze helden breekbaar zijn, en dat blijkt niet alleen het gevolg te zijn van hun valpartijen. Van de Wiel en Verstappen leggen uit hoe dat zit (D2867).

Auteursinformatie

p.vaneijsden@ntvg.nl

Contact (p.vaneijsden@ntvg.nl)

Gerelateerde artikelen

Reacties