GLP-1-agonist kan helpen bij behoud gewichtsverlies

Een blote buik met meetlint eromheen
Donica Lodder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5641

Mensen met obesitas of overgewicht die stoppen met tirzepatide, komen daarna weer aan in gewicht. Daarom pleiten Amerikaanse onderzoekers voor langdurig gebruik. Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum vindt dit geen verassende uitkomst, maar benadrukt het belang van behandeling op maat.

Het terugdringen van overgewicht is een speerpunt van het preventiebeleid van het ministerie VWS. Een veelbesproken onderwerp is welke rol daarbij is weggelegd voor gewichtsreducerende medicatie. Een van deze middelen is tirzepatide (Mounjaro); een duale ‘glucoseafhankelijke insulinotrope polypeptide’ (GIP) en ‘glucagonachtige peptide-1-’(GLP-1-)receptoragonist. Zowel FDA als EMA hebben tirzepatide goedgekeurd voor mensen met obesitas.

Naar aanleiding van een RCT (JAMA. 2024;331:38-48) schrijven Amerikaanse onderzoekers dat het staken van tirzepatide leidt tot terugkeer van kilo’s bij mensen met obesitas of overgewicht, terwijl het gewichtsverlies behouden blijft bij continuering. In de periode maart 2021-mei 2023 includeerden zij 783 volwassenen…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Dit artikel wordt besproken in#30 Financiële prikkels
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties