De verbinding met voeding

Gezonde mensen op een gezonde planeet

Verlichte Tuinbouwkassen
Edith J.M. Feskens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7557
Abstract

Samenvatting

Dat voeding belangrijk is voor de gezondheid van de mens is geen nieuws. Maar hoe zit het met de gezondheid van onze planeet? Volgens velen is onze voeding één van de belangrijkste factoren die de leefomgeving aantast. Voedselproductie en -verwerking leidt tot uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en methaan, bodemerosie, toenemend watergebruik en vermindering van biodiversiteit. Deze factoren hebben vervolgens effect op de gezondheid van mens en dier, en vice versa. Zo leidt de toename van broeikasgassen en opwarming van de aarde naar verwachting tot een verminderde opbrengst van de oogst, maar mogelijk ook tot intrinsieke afname in nutriëntendichtheid van gewassen. Een gezond en duurzaam voedingspatroon levert een grote bijdrage aan zowel de volksgezondheid als aan een gezond ecosysteem, en kan gezien worden als een belangrijke en zelfs noodzakelijke ingang om beide te verbeteren.

Auteursinformatie

Wageningen University, afd. Humane Voeding en Gezondheid, Wageningen: prof.dr.ir. E.J.M. Feskens, voedingswetenschapper en epidemioloog.

Contact E.J.M. Feskens (edith.feskens@wur.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Edith J.M. Feskens ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Dit artikel wordt besproken in#17 Planetary health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties