Gewrichtsklachten onder musici

Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2809

Vooral vrouwelijke beroepsmusici lopen een hoog risico op gewrichtsklachten, meer nog dan hun mannelijke collega’s. Hoewel onderzoeken te heterogeen zijn om duidelijke uitspraken te doen, is de prevalentie onder vrouwen stelselmatig 10% tot 20% meer dan onder mannen, zo blijkt uit een systematische review van Laura Kok (LUMC) en collega’s (Int Arch Occup Environ Health. 2015; online 12 november).

Uit 17 studies met 5424 musici destilleerden zij puntprevalenties tussen 9 en 68%, jaarprevalenties tussen 41 en 93% en over het gehele leven tussen 62 en 93%. In 10 uit 12 studies bleek een hogere prevalentie van klachten onder vrouwen – overigens in overeenstemming met prevalentieverschillen in de algemene bevolking.

De kwaliteit van de studies liet volgens de auteurs te wensen over: van de 162 relevante studies voldeden 141 niet aan de inclusiecriteria; 4 studies werden dubbel gerapporteerd.

‘Over het geheel genomen had geen specifieke groep instrumenten een evident hogere prevalentie,’ aldus de onderzoekers – al leken in verschillende onderzoeken de koperblazers de minste klachten aan het bewegingsapparaat te hebben.

Het meest gerapporteerd werden nek- en schouderklachten, het minst de elleboog, maar door heterogeniteit van de studies was er weinig peil op te trekken. Ook over het verband tussen leeftijd, carrièreduur en beroep konden geen conclusies worden getrokken.

Gerelateerde artikelen

Reacties