In farmacologisch en cardiologisch perspectief

Gewichtsafhankelijk doseren van aspirine

Opinie
Sander A.J. Damen
Marc A. Brouwer
C. (Kees) Kramers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D3298
Abstract

Het gebruik van aspirine (acetylsalicylzuur) ter preventie van cardiovasculaire gebeurtenissen (‘events’) heeft sinds de eerste publicatie over patiënten met een recent doorgemaakt hartinfarct in de jaren 70 een grote vlucht genomen.1 Ondanks de veelheid aan beschikbare doses is gekozen voor een lage dosis aspirine.2 Lage doses aspirine (75-100 mg) hebben een vergelijkbare effectiviteit, maar gaan gepaard met een lager bloedingsrisico dan hoge doses aspirine (≥150 mg). De auteurs van een recente meta-analyse zetten echter vraagtekens bij het gebruik van één dosis aspirine voor alle patiënten. Deze studie liet namelijk zien dat patiënten met een hoger lichaamsgewicht (≥ 70 kg) weinig baat hebben bij lage doses aspirine, terwijl hogere doses bij hen wel effectief bleken.3 Om deze studie op zijn merites te beoordelen, verdient een aantal aspecten kritische beschouwing.

Farmacologisch perspectief

De antitrombotische werking van aspirine berust op acetylering van het enzym cyclo-oxygenase-1 in de trombocyt. Omdat een…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen. Afd. Cardiologie: S.A.J. Damen, MSc, promovendus en aios cardiologie; dr. M.A. Brouwer, cardioloog. Afd. Interne Geneeskunde: prof.dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog.

Contact C. Kramers (kees.kramers@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Sander A.J. Damen ICMJE-formulier
Marc A. Brouwer ICMJE-formulier
C. (Kees) Kramers ICMJE-formulier
Effect aspirine afhankelijk van lichaamsgewicht
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties