Gevaarlijke kruidenpreparaten te koop via webshops

Een EHBO-doos gevuld met bloemen.
Sonja van de Koppel
Martin Kooijman
Dana Ohana
Florence P.A.M. van Hunsel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6591
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Op internet wordt een groot aantal kruidenpreparaten aangeboden. Sommige daarvan kunnen stoffen bevatten die niet op het etiket worden vermeld. Wanneer deze preparaten reguliere geneesmiddelen bevatten, kan het gebruik ervan leiden tot ernstige bijwerkingen.

Casus

In januari 2021 kreeg het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb 4 meldingen van bijwerkingen na het gebruik van het uit Indonesië afkomstige kruidenpreparaat Montalin. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat dit kruidenpreparaat werkzame hoeveelheden paracetamol en meloxicam bevat. Deze reguliere geneesmiddelen zijn illegaal toegevoegd en worden niet vermeld op de verpakking. De 5 webshops die dit middel verkochten, hebben de handel direct moeten staken op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Conclusie

Consumenten moeten voorzichtig zijn met de aanschaf van kruidenpreparaten via internet. Het is lang niet altijd duidelijk wat erin zit. Zeker als er een duidelijk effect wordt ervaren, kan het zijn dat er illegaal werkzame hoeveelheden van farmacologisch actieve stoffen zijn toegevoegd.

Auteursinformatie

Bijwerkingencentrum Lareb, ’s Hertogenbosch: S. van de Koppel, MSc, apotheker; dr. F.P.A.M. van Hunsel, apotheker-epidemioloog. Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, Utrecht: dr.ir. M. Kooijman, expert toezicht op voedingssupplementen en kruidenpreparaten. RIVM, Bilthoven: D. Ohana, MSc, analytisch chemicus.

Contact S. van de Koppel (s.vandekoppel@lareb.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Sonja van de Koppel ICMJE-formulier
Martin Kooijman ICMJE-formulier
Dana Ohana ICMJE-formulier
Florence P.A.M. van Hunsel ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Huisartsgeneeskunde
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties