Gevaarlijk geluk: creatinekinase en bloeddruk

Klinische praktijk
Lizzy M. Brewster
Gert A. van Montfrans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A5785
Abstract

Samenvatting

  • De ‘thrifty gene’-hypothese beschrijft eigenschappen van ‘zuinige’ genen, die in het verre verleden de overleving bevorderden maar wellicht schadelijk zijn in de moderne tijd.

  • Wij stellen dat een hoge weefselactiviteit van het enzym creatinekinase een treffend voorbeeld is van ‘gevaarlijk geluk’.

  • Een hoge creatinekinaseactiviteit, die vooral voorkomt bij mensen van West-Afrikaanse afkomst, faciliteert snelle, korte acties van de skeletspier. Hierbij wordt de beschikbare energie maximaal ingezet om te overleven.

  • In tijden van overvloed met overmatig zoutgebruik of aanhoudende stress kan een hoge creatinekinaseactiviteit echter leiden tot hypertensie. Dit komt door een grotere contractiliteit van de arteriolen en toegenomen zoutretentie, met als gevolg versterkte bloeddrukverhogende reacties.

  • Het enzym dat eens de kans op overleving verbeterde, is daarmee verworden tot een risicofactor voor vroegtijdige cardiovasculaire sterfte.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Interne en Vasculaire Geneeskunde, Amsterdam.

Contact dr. L.M. Brewster (l.m.brewster@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: er zijn belangen gemeld (zie www.ntvg.nl, zoeken op A5785; klik op ‘Belangenverstrengeling’). Financiële ondersteuning: L.M. Brewster ontving een VENI-fellowship (subsidienummer: 916.10.156) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, als onderdeel van de Vernieuwingsimpuls.
Aanvaard op 21 november 2012

Auteur Belangenverstrengeling
Lizzy M. Brewster ICMJE-formulier
Gert A. van Montfrans ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties