Gevaarlijk

Opinie
Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:B871

artikel

Arrrrg, 10 minuten te laat van huis gegaan omdat ik zo nodig de krant nog even moest lezen. Ik fiets me daardoor vrijwel vast op het pleintje voor de pont over het IJ in Amsterdam Noord. Overal niet oplettende fietsers en vooral veel, heel veel scootertjes. Vlak voor me schiet er één met een noodgang de pont op. Ik kan er met mijn oranje raket niet meer bij. Bij de volgende pont sta ik vooraan, maar na een vaartochtje van 4 minuten levert dat dan een probleem op bij het van de pont afrijden. Daar staan immers ook weer 100 scootertjes die allemaal tegelijk de pont op willen. Mijn lege kop van 15 kilometer langs een kanaal fietsen is gelijk weer vol. Verderop in de stad houdt geen enkele scooter zich aan de maximumsnelheid van 25 km/uur. Niemand heeft een helm op, richting aangeven is ongewenst en tegen het verkeer inrijden is niet abnormaal. ‘Dat we nog steeds een donortekort hebben …’, denk ik zwartgallig.

Scooters, of in wettelijke termen, snorfietsen, zijn behoorlijk gevaarlijk volgens onderzoek dat we in dit nummer publiceren (A5165). De kans op ernstig letsel is zowel bij jongeren als bij 55-plussers hoog. De kans op overlijden na een trauma met een snorfiets is zelfs flink hoger dan die met een motorfiets.

Het verkeer is een bavianenrots. Rijke alfamannetjes kopen een dikke SUV; als je niet zoveel geld hebt maar wel veel hormonen, koop je een scootertje. Breekbaar, broos en toch behoefte aan bewegen omdat de dokter heeft gezegd dat bewegen moet? Dan neem je een elektrische fiets. Je staat dan onderaan de pikorde, net als kinderen, huismoeders en velomobilisten zoals ik. De onderzoekers hebben deze elektrofietsers nog niet onderzocht, maar als ik ze soms zie zwabberen, zal het aantal slachtoffers in deze groep ook wel hoog zijn.

Gaan helmen en verkeerscursussen zoals de onderzoekers voorstellen in de praktijk helpen? Ik geloof daar niets van. Natuurlijk zou het voor mijn ‘pontbeleving’ fijn zijn als er minder scooters kwamen, omdat de jongeren geen helm op willen. Maar van risicozoeker – of beter: risico-onwetende – word je niet zomaar een risicomijder. De bavianenrots blijft immers. Risicogedrag en blinde vlekken, het zal evolutionair wel bij ons horen. We denken het allemaal zelf beter te weten, leren zelden iets van anderen (A5208) en ook maar weinig van de schade die we als dokters regelmatig aanrichten (A4667).

En ikzelf? Met enige moeite blijf ik zelfs een opgevoerde snorfiets voor …; moet ik nu een helm op? Ik heb wel een donorcodicil.

Ook interessant

Reacties