Gevaar voor respiratoire insufficiëntie door starre thorax

Klinische praktijk
A.F. Meinesz
T.S. van der Werf
A. Tiesma
G. Bladder
J.G. Zijlstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:713-7
Abstract

Dames en Heren,

De mens is toegerust met een ruime fysiologische reserve en een scala aan compensatiemechanismen. Zo is het mogelijk te functioneren met één nier en ook na een pneumectomie zijn er weinig fysieke beperkingen. Een andere aanpassing is de secundaire polyglobulie die optreedt door de lage atmosferische zuurstofspanning tijdens langdurig verblijf op grote hoogte; door de relatieve hypoxie ontstaat er bovendien een pulmonale vasoconstrictie die de ventilatie-perfusieverhouding verbetert.1 Door deze mechanismen wordt het effect van de verstoorde zuurstofopname en transportcapaciteit weer enigszins gecompenseerd.

Bij het vorderen van de leeftijd zal de reserve echter afnemen en is het zelfs mogelijk dat compensatiemechanismen schadelijke neveneffecten veroorzaken. Patiënten die op jonge leeftijd een beroep moeten doen op hun reserves en op compensatiemechanismen lopen op latere leeftijd de kans dat de reserves verbruikt zijn en dat die compensatiemechanismen zich tegen hen gaan keren.

Wij willen u aan de hand van drie…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Centrum voor Thuisbeademing en Intensive Care Beademing, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

A.F.Meinesz, longarts; A.Tiesma en G.Bladder, verpleegkundigen; dr. T.S.van der Werf, longarts-intensivist; dr.J.G.Zijlstra, internist-intensivist.

Contact dr.J.G.Zijlstra

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties