Gerommel met pil via internet

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2034
Download PDF

artikel

Al enige tijd is de anticonceptiepil via internet te koop. Meestal is er geen recept nodig, maar volstaat het invullen van een medische vragenlijst. De antwoorden worden beoordeeld door een arts die naar aanleiding daarvan bepaalt of de aanvraagster (nog steeds) in aanmerking komt voor de pil.

Als een reactie op de bezuinigingen van het kabinet op de zorguitgaven – waardoor anticonceptie vanaf 21 jaar zelf betaald moet worden – kondigt het internetbedrijf Pilonline (www.pilonline.nl) in een persbericht (17 september 2003) een flinke prijsverlaging van de anticonceptiepil aan. Een van de aanpassingen die wordt doorgevoerd is dat de prijs van het consult (dit is het beoordelen van de ingevulde vragenlijst) verlaagd wordt naar 10 euro. De arts die het consult uitvoert – tevens initiatiefnemer van Pilonline – is M.van Scheepen. Over dit initiatief schreef hij in Medisch Contact van 22 augustus 2003.

De prijsverlaging van het Pilonline-consult is inderdaad niet mis. Want via een aanvraagformulier op een andere website (www.medicijn.com/pill4u/herhaal.htm) kan ook de pil worden verkregen. Daarvoor moet dezelfde vragenlijst worden ingevuld die door dezelfde arts wordt beoordeeld. Hier zijn de kosten voor het consult echter 17 euro.

De website geeft aan dat wordt samengewerkt met de Meerburg-apotheek in Rotterdam. Voor de on-lineaanvraag van de pil bij deze apotheek belandt men op de site van Meerburg Medische Dienst (www.meerburgpharmacy.com/~pill4u/herhaal_oac.htm) alwaar wederom hetzelfde vragenformulier wordt aangeboden dat opnieuw door Van Scheepen wordt beoordeeld. Hier is de consultprijs echter 12,40 euro. De consulten gelden doorgaans voor een halfjaar.

Ook via Drogisterij.net (http://drogisterij.net) kan de anticonceptiepil on line worden besteld. Wie dat doet, komt weer bij Meerburg Medische Dienst terecht, en wederom dus bij Van Scheepen. Hetzelfde geldt voor de bestelling van de pil via het on-linewarenhuis van het Groningse bedrijf Studenten.net (www.studenten.net).

Dan is bestellen bij eFarma (www.efarma.nl) overzichtelijker, want na eenmaal een recept opgestuurd te hebben wordt de pil automatisch iedere 6 maanden gratis thuisgestuurd, totdat gebruikster om stopzetting verzoekt. Bij allesverkoper www.exploratorius.nl wordt voor de anticonceptiepil doorgelinkt naar Digitale Apotheek Nederland (www.medicijnen.nl), waar men een abonnement op Pilservice kan nemen. Een recept daarvoor is niet nodig: een nota van de apotheek of het etiket van een oud pildoosje volstaat.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties