Gerichte cytologische botpunctie wegens gevonden afwijkingen op het skeletscintigram

Onderzoek
W.F. Stenfert Kroese
W.B. van der Pompe
J. Krefft
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:211-5
Abstract

Samenvatting

Skeletscintigrafie met het isotoop 99mTc-methyleendifosfonaat maakt al in een vroeg stadium botafwijkingen aantoonbaar, ook daar waar op de röntgenfoto geen bepaalde afwijkingen worden waargenomen. Oppervlakkig gelegen afwijkingen laten zich tijdens scintigrafie gemakkelijk puncteren voor diagnostische doeleinden.

Bij 87 patiënten zijn op deze wijze 110 puncties verricht merendeels uit de ribben en met een normale beenmergnaald. 70 van de 110 punctaten leverden voldoende materiaal voor het tevens vervaardigen van histologische coupes; bij 11 ervan werden wel tumorcellen in de uitstrijk gevonden, terwijl deze in de histologische coupes niet gezien werden.

Ribafwijkingen bij patiënten met maligne aandoeningen kunnen een trauma als oorzaak hebben. Bij een negatieve uitslag van de botpunctie kan dan intensieve behandeling van vermeende metastasen achterwege blijven. Viermaal was een negatieve uitslag reden om toch tot resectie van de primaire tumor te besluiten. Bij 2 patiënten met een waarschijnlijk fout-negatieve uitslag van de punctie is de diagnose maligniteit vermoedelijk gemist. Naar aanleiding van een positieve uitslag werd vrijwel steeds het therapiebeleid gewijzigd.

Auteursinformatie

Dr.Daniel den Hoed Kliniek, Postbus 5201, 3008 AE Rotterdam.

Afd. Haematologie: W.F.Stenfert Kroese, internist.

Afd. Nucleaire Geneeskunde: dr.W.B.van der Pompe, nucleair geneeskundige.

Haematologisch Laboratorium: mw.J.Krefft, hoofdanaliste.

Contact W.F.Stenfert Kroese

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties