Gentherapie met interleukine-10 bij de ziekte van Crohn: nog te vroeg

Opinie
G. Dijkstra
G.A.P. Hospers
J.H. Kleibeuker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2153-6
Abstract

De laatste 10 jaar is er een sterke vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de pathogenese en de behandeling van de ziekte van Crohn en van colitis ulcerosa. Deze chronische idiopathische ontstekingsziekten van de darm (‘inflammatory bowel disease’ (IBD)) ontstaan bij genetisch gevoelige personen als gevolg van een gederailleerde, celgemedieerde immuunrespons tegen in de darm aanwezige antigenen, afkomstig van waarschijnlijk commensale darmbacteriën. Toenemend inzicht in de verschillende componenten van deze afwijkende mucosale immuunrespons heeft geleid tot nieuwe medicijnen en het beter begrijpen van werkingsmechanismen van bekende medicijnen.

Gebleken is dat T-celactivatie een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Crohn. Bij de behandeling van deze ziekte wordt dan ook gezocht naar mogelijkheden om enerzijds reeds geactiveerde T-cellen te doden of om anderzijds de activatie van T-cellen te voorkomen.

Doden van T-cellen

Veelgebruikte medicijnen bij IBD, zoals azathioprine en mercaptopurine, blijken geactiveerde T-cellen tot gereguleerde celdood ofwel apoptose te brengen door…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

G.Dijkstra en prof.dr.J.H.Kleibeuker, maag-darm-leverartsen; mw.dr. G.A.P.Hospers, internist-oncoloog.

(j.h.kleibeuker@int.azg.nl).

Contact prof.dr.J.H.Kleibeuker (j.h.kleibeuker@int.azg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties