Het amoebenabces

Geïnfecteerd of gemetastaseerd?

Klinische praktijk
Thea C. Heil
M. Wouter Dercksen
S.N. (Brian) Blank
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2580
Abstract

Het amoebenabces is de meest voorkomende extra-intestinale uiting van een infectie met Entamoeba histolytica . Een amoebenabces in de lever komt tot uiting door pijn rechts boven in de buik en koorts. Het is ongewoon dat een patiënt gelijktijdig leverabcessen en amoebencolitis heeft. In dit artikel beschrijven wij een patiënt met amoebenabcessen in de lever en een ulcus in de darm bij een negatieve reisanamnese.

Samenvatting

Achtergrond

Infectie met Entamoeba histolytica komt in Nederland voornamelijk voor als importziekte. De meest voorkomende extra-intestinale manifestatie van E. histolytica is het amoebenabces. Patiënten kunnen het beeld van een colitis vertonen met pijn rechtsboven in de buik en met koorts bij leverabcessen. De diagnostiek is vooral gericht op het aantonen van E. histolytica met PCR of ELISA. De behandeling bestaat uit metronidazol gevolgd door een nabehandeling met clioquinol.

Casus

Een 61-jarige, voorheen gezonde man werd in het ziekenhuis opgenomen met pijn in de rechterbovenbuik en koorts. Volgens de reisanamnese was hij niet in de tropen of subtropen geweest. Beeldvormend onderzoek toonde het beeld van leverabcessen dan wel levermetastasen. Kweken van het abcesvocht waren negatief. Na uitgebreide diagnostiek bleek patiënt een amoebenabces te hebben, waarvoor hij succesvol werd behandeld.

Conclusie

Als de bacteriële kweken van leverabcesvocht negatief blijven moet aan een amoebenabces gedacht worden, ook bij een negatieve reisanamnese.

Auteursinformatie

Maxima Medisch Centrum, afd. Interne Geneeskunde, Veldhoven: drs. T.C. Heil, arts-onderzoeker in opleiding en aios klinische geriatrie (thans: Radboudumc, afd. Geriatrie, Nijmegen); dr. M.W. Dercksen, internist-oncoloog; drs. S.N. Blank, internist-infectioloog.

Contact T.C. Heil (thea.heil@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Thea C. Heil ICMJE-formulier
M. Wouter Dercksen ICMJE-formulier
S.N. (Brian) Blank ICMJE-formulier
Wie verre reizen maakt...
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties