Geheimzinnigheid troef

Hoe farmaceuten landen tegen elkaar uitspelen
Onderzoeksjournalistiek
10-09-2018
Daan Marselis

Het akkoord dat België en Nederland sloten met Biogen over Spinraza (nusinersen) geldt als een lichtpuntje in de strijd tegen machtige farmaceuten en hoge pillenprijzen. Voor het eerst lukte het twee landen om gezamenlijk een deal te sluiten met een geneesmiddelenfabrikant. Maar het is de vraag of de nieuwe aanpak de prijsstijging van nieuwe geneesmiddelen kan stoppen. Zolang de contracten geheim zijn, blijven fabrikanten in staat om Europese landen tegen elkaar uit te spelen.

Goed nieuws voor Nederlandse en Belgische jonge kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA): na maandenlange onderhandelingen en veel publiciteit, zit Spinraza voor hen vanaf 1 augustus in het basispakket. Voor het eerst sloten de twee landen na gezamenlijke onderhandelingen een contract met een farmaceut, maar het is een tijdelijke deal, met een looptijd tot 2021, en de prijs die beide landen betalen blijft geheim. Niets wijst er dan ook op dat deze gezamenlijke aanpak de prijsstijging van nieuwe geneesmiddelen zal stoppen.

Europese landen voeren al langer prijsonderhandelingen met geneesmiddelenfabrikanten en dat werkt tot nu toe alleen prijsstijgingen in de hand. Een voormalige directeur prijsbeleid van een grote farmaceut (naam en functie bij de redactie bekend) vertelde NTvG: ‘Je mag als fabrikant van een innovatief middel zelf je prijs kiezen en dan houd je in je achterhoofd natuurlijk rekening met het feit dat er onderhandeld moet worden om vergoeding te krijgen.’ De oud-directeur: ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing