Samenvatting
Als het aan Philip Calder ligt, eet iedereen 4 tot 5 maal vette vis per week om genoeg gezonde omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Calder, voedingsimmunoloog, houdt zich al ruim 20 jaar bezig met onderzoek naar omega-3-vetzuren en hun rol bij ontsteking. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde sprak hem over zijn vetzuurfascinatie.
Artikelinformatie
In print verschenen in
week 13 2012
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1278
Vakgebied
Omega-3-vetzuren niet alleen in vette vis
In het interview van Lucas Mevius (NTvG 2012-13) voert professor Philip Calder een warm pleidooi voor het eten van vette vis, liefst 4-5 maal per week. Het doel hiervan is het dieet te voorzien van voldoende omega-3 vetzuren. Deze vetzuren spelen een beschermende rol bij ontstekingsremming.
Ik denk dat het beter is de intake van omega-3 vetzuren te spreiden over verschillende voedingsmiddelen. In het algemeen geldt immers dat elk waardevol voedingsmiddel ook intrinsieke nadelen kent. Een gevarieerd dieet is daarom het verstandigste.
Bronnen van omgega-3 vetzuren zijn, naast de genoemde vette vis: koolzaadolie, walnoten, schelpdieren, verrijkte dieetmargarine en soja. Minder bekend maar zeer rijk aan omega-3 vetzuren is Chia (Salvia Hispanica), uiterlijk een beetje op maanzaad gelijkend product (heerlijk door groene salades), afkomstig uit Midden- en Zuid Amerika.
Het focussen op alleen vette vis als bron voor omega-3 verzuren kan schadelijk zijn, omdat vette vis ook bekend staat om de relatief hoge dioxinegehaltes: dioxine wordt sterk opgenomen in vetweefsel van zowel de vis als de mens.
Willemien Boland, jeugdarts