Geen verschil op MRI bij voorste kniepijn

Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3036

Patiënten met patellofemorale pijn hebben soms structurele afwijkingen aan hun kniegewricht die een hoge-resolutie-MRI kan detecteren, maar bij mensen zonder knieklachten zijn dit soort veranderingen even vaak aanwezig. Rotterdamse onderzoekers concluderen dat kraakbeenbeschadigingen blijkbaar geen centrale rol spelen in het veroorzaken van dit soort knieklachten (Am J Sports Med. 2016; online 20 mei).

Pijnklachten aan het voorste deel van de knie komen vooral bij tieners en jongvolwassenen voor en kunnen deze patiënten flink in hun functioneren beperken. Met oefeningen en pijnstilling gaan ze overigens vaak wel weer over en het syndroom veroorzaakt voor zover bekend geen permanente beschadigingen.

Bij eerdere beeldvormende onderzoeken met artroscopie en weinig gedetailleerde MRI-scanners leken de knieën van patiënten geen opvallende structurele afwijkingen te vertonen, maar Rianne van der Heijden (Erasmus MC) en collega’s speculeerden dat hun scanners dankzij een hogere resolutie mogelijk wel subtielere afwijkingen zouden ontdekken.

Inderdaad vonden de onderzoekers bij 64 patiënten met patellofemorale pijn allerlei kleine afwijkingen aan het kniegewricht, vooral aan de kraakbeenvlakken. Precies diezelfde veranderingen waren echter in gelijke mate aanwezig bij 70 gematchte controlepersonen. Patiënten hadden wel iets vaker meniscusproblemen dan gezonde individuen, maar op groepsniveau vonden de onderzoekers geen significante verschillen. De auteurs hebben dan ook geen aanwijzingen dat degeneratieve of andere structurele veranderingen aan de knieschijf vaker voorkomen bij patiënten met patellofemorale pijn.

Het is natuurlijk mogelijk dat nog kleinere weefselafwijkingen de boosdoener zijn bij patellofemorale pijn of dat het beperkte aantal patiënten ervoor zorgde dat de aanwezigheid van structurele veranderingen niet als één van de meespelende factoren naar voren kwam. In ieder geval is het raadsel van de oorzaak van dit syndroom nog niet opgelost.

Gerelateerde artikelen

Reacties