Geen quetiapine bij slaapstoornissen
Open

Commentaar
21-01-2013
Lineke M. Tak, Inge R.F. van Berlo-van de Laar en Bennard Doornbos

Reacties (2)

K.H. Gan
28-02-2013 11:39

Quetiapine niet als routine

In onze ervaring (bij de behandeling van arrestanten) is het gebruik van quetiapine bij slaapstoornissen sterk gestegen na de invoering van de beperkingen op de vergoeding van benzodiazepines. Wij worden nu ook al geconfronteerd met personen die "zwart" gekochte quetiapine gebruiken, net zoals dat met benzo's als diazepam en oxazepam veel voorkomt. Zie ook: Reeves RR, Brister JC. Additional evidence of the abuse potential of quetiapine. South Med J. 2007;100:834-6.
 
K. Gan, forensisch geneeskundige
Lineke Lineke Tak
05-03-2013 11:14

Quetiapine als slaapmiddel (antwoord auteur)

Dank voor uw reactie betreft uw ervaring in het forensische werkveld.
 
Wat betreft uw eerste punt: het is inderdaad opvallend dat de toename van het aantal voorschriften van quetiapine in lage dosering lijkt samen te gaan met het afschaffen van vergoeding van benzodiazepinen vanuit de basisverzekering in 2009. Echter, we hebben hier geen bewijs voor.
 
Het is al langer bekend dat quetiapine een populair middel is bij verslaafden. Eerst is gedacht dat het ook intranasaal en intraveneus gebruikt zou worden. Uit onderzoekt blijkt echter dat ook deze polulatie quetiapine met name gebruikt vanwege de sederende en anxiolytische effecten (McLarnon e.a. 2012). Het is daarom van belang bij het voorschrijven van quetiapine rekening te houden met illegale handel en verkrijgbaarheid via online websites (http://www.eurodrugstore.eu/anxiety__46__nl/quetiapine-fumarate__2830.html). 
 
Lineke Tak
‪ 
‪(1) ‪McLarnon ME‪, ‪Fulton HG‪, ‪MacIsaac C‪, ‪Barrett SP‪; Characteristics of quetiapine misuse among clients of a community-based methadone maintenance program. J Clin Psychopharmacol.2012 Oct;32(5):721-3.