Geen nut van cardiovasculaire preventie bij hoogbejaarden

Klinische praktijk
W. de Ruijter
J. Gussekloo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:27
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 26.

Ook bij patiënten van zeer hoge leeftijd komen cardiovasculaire ziekten veelvuldig voor. Aangenomen wordt dat cardiovasculaire preventie, zowel primaire als secundaire, ook voor deze groep zinvol is. Er zijn echter een aantal wetenschappelijke argumenten om het nut hiervan te betwijfelen. Wat betreft primaire cardiovasculaire preventie bij oudste ouderen spitst het debat zich toe op twee vragen.

Allereerst: welke ouderen lopen risico op een eerste cardiovasculaire gebeurtenis na het 80e jaar? Op grond van observationele studies blijken klassieke risicofactoren niet zonder meer bruikbaar voor cardiovasculaire risicostratificatie bij oudste ouderen. Vanaf 85 jaar gaat bijvoorbeeld niet een hoge, maar juist een lage systolische bloeddruk gepaard met oversterfte en morbiditeit.1 Eenzelfde risico-omkering vindt plaats bij de totale cholesterolwaarde.2

Ten tweede: wat is het effect van primaire cardiovasculaire preventie bij oudste ouderen? Uit een gerandomiseerde trial bleek dat pravastatine bij 70-plussers met klassieke cardiovasculaire…

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Hr.W.de Ruijter en mw.dr.J.Gussekloo, huisartsen.

Contact hr.W.de Ruijter (w.de_ruijter@lumc.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties