Geen hersenschudding maar voetballersmigraine

Casuïstiek
21-11-2014
Jette G.H. Lansink, Willebrordus P.J. (Ron) van Oosterhout, A.G.M. (Fons) Borggreve en Joost Haan

Achtergrond

Als na een licht schedeltrauma bij voetbal of een andere contactsport hoofdpijn en misselijkheid optreden, denkt men al snel aan een hersenschudding. Deze symptomen kunnen echter ook passen bij ‘voetballersmigraine’, een vorm van migraine die door trauma wordt uitgelokt (‘trauma triggered migraine’, TTM).

Casus

Onze patiënt, een 27-jarige amateurvoetballer, had een voetbal hard tegen het hoofd gekregen. Enkele minuten daarna waren visuele en sensorische verschijnselen opgetreden, gevolgd door hoofdpijn met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Na behandeling met paracetamol en metoclopramide was hij binnen 24 h klachtenvrij.

Conclusie

Dit beeld is stereotiep voor migraine die is uitgelokt door een licht schedeltrauma. TTM kan ook zonder aura voorkomen. TTM treedt vooral op bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Hoe een trauma een migraineaanval kan veroorzaken is onbekend. Behandeling van de hoofdpijn met simpele pijnstillers en anti-emetica kan effectief zijn. Goede uitleg en geruststelling zijn het belangrijkst.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing