Geen herhalingsadvies meer bij een cervixuitstrijk zonder endocervicale cellen in het bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker

Klinische praktijk
A.G.J.M. Hanselaar
Th.J.M. Helmerhorst
P. van der Veer
T. Drenthen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1578-80
Abstract

Samenvatting

- In recent Nederlands en buitenlands onderzoek wordt gemeld dat het ontbreken van endocervicale cellen (ecc) in een adequaat afgenomen uitstrijk geen verhoogd risico inhoudt voor het aanwezig zijn of het later optreden van baarmoederhalskanker of premaligne afwijkingen.

- Op grond hiervan heeft de Coördinatiecommissie Baarmoederhalskankeronderzoek aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) geadviseerd om vanaf 1 januari 2002 het herhalingsadvies bij niet-afwijkende ecc-uitstrijken te laten vervallen. Het CVZ heeft het advies overgenomen.

- De nu vastgestelde maatregelen behelzen: (a) het herhalingsadvies bij een ecc-uitstrijk komt te vervallen; bij een negatieve uitstrijk wacht betrokkene op de oproep voor bevolkingsonderzoek na 5 jaar; (b) op het aanvraagformulier dient te worden vermeld of de portio cervicis is gezien; (c) vermelding ‘ecc’ in het verslag en in periodieke terugrapportage aan huisartsen blijft ongewijzigd; (d) een niet-afwijkende ecc-uitstrijk is, bij een niet-geïnspecteerde portio of bij onzekerheid over adequate uitstrijk van de transformatiezone, aanleiding tot herhaling van de uitstrijk of tot verwijzing naar de gynaecoloog.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Pathologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Dr.A.G.J.M.Hanselaar, patholoog.

Erasmus Medisch Centrum, afd. Verloskunde en Vrouwenziekten, Rotterdam.

Prof.dr.Th.J.M.Helmerhorst, gynaecoloog.

Landelijke Huisartsen Vereniging, Utrecht.

Dr.P.van der Veer, huisarts.

Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht.

Dr.T.Drenthen.

Contact dr.A.G.J.M.Hanselaar (t.hanselaar@pathol.azn.nl)

Verantwoording

Namens de Nederlandse Vereniging voor Pathologie, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Coördinatiecommissie Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker van het College voor zorgverzekeringen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties