Gebruik de Nederlandse Triage Standaard bij kinderen

Klinische praktijk
C.R. (Roeland) Drijver
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8330
Abstract

Een verkouden kind van 6 jaar, met een temperatuur van 39,6°C en oorpijn, komt op de SEH. Een moeder belt de huisartsenpost, omdat haar baby met zijn hoofd op de plavuizen is gestuiterd. Hoe snel moet welke dokter deze kinderen beoordelen? Dat is de essentie van de Nederlandse Triage Standaard (NTS).

Het kind met koorts en oorpijn hoort bij de huisarts thuis, niet binnen 1 h op de SEH zoals het Manchester Triage Systeem (MTS) aangeeft.1 Het gevallen kind wordt in het telefoongesprek al verwezen naar de SEH. Voilà: de winst van de NTS.

Het maakt niet uit waar de patiënt zich meldt, of hij of zij zelf komt aanlopen of van tevoren belt. De uitkomst van de triage is overal hetzelfde: meldkamer, huisartsenpost en SEH beoordelen urgentie en juiste inzet. Dat betekent bij het kind met oorpijn de huisarts, bij de gevallen baby de SEH.

Meerwaarde

De NTS…

Auteursinformatie

Huisartsenpraktijk, Purmerend.

Contact C.R. Drijver, huisarts (roeland@knmg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

De auteur is voorzitter van de redactieraad van de Nederlandse Triage Standaard.

Auteur Belangenverstrengeling
C.R. (Roeland) Drijver ICMJE-formulier
Gebruik het Manchester Triage Systeem bij kinderen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In het artikel: Pro-Contra 'Gebruik de Nederlandse Triage Standaard bij kinderen' door de heer Drijver worden geen belangenconflict en financiële ondersteuning gemeld. Echter als directeur van het NTS zijn beide in extreem hoge mate aanwezig.

Als belanghebbende van het NTS kan de opinie van de heer Drijver ook alleen maar gezien worden als misleidende propaganda.

Frans Boute, huisarts