Gastro-intestinale chirurgie en gastro-enterologie. II. Pancreastransplantatie

Klinische praktijk
R. van Schilfgaarde
G. Kootstra
J.W. van der Pijl
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1941-6
Abstract

Samenvatting

- Bij patiënten met diabetes mellitus type 1 voorkomt een goede bloedsuikercontrole het ontstaan of verergeren van late complicaties.

- Niet alleen insulinetoediening kan worden toegepast, ook kan insulineproducerend weefsel worden getransplanteerd. Transplantatie van eilandjes van Langerhans, die de insulineproducerende β-cellen bevatten, verkeert in een beginfase.

- Transplantatie van het hele pancreas ondervond halverwege de jaren tachtig een stimulans, toen het mogelijk werd het secreet van het exocriene pancreasdeel af te voeren naar de blaas via het duodenum. Andere belangrijke ontwikkelingen waren preventie en behandeling van rejectie en verbetering van preservatievloeistof.

- Pancreastransplantatie wordt vanwege de noodzakelijke levenslange immunosuppressie vooral uitgevoerd bij patiënten die wegens terminale nierinsufficiëntie niertransplantatie ondergaan.

- Na gelijktijdige pancreas- en niertransplantatie is de 1-jaarsoverleving van de patiënten gestegen tot meer dan 90, van het pancreastransplantaat tot 82 en van het niertransplantaat tot 86-90. Na solitaire pancreastransplantaties is de 1-jaarsoverleving toegenomen tot 62.

- Een succesvolle pancreastransplantatie leidt tot onafhankelijkheid van insulinebehandeling en tot normale glucose- en HbA1c-waarden. Ook vermindert pancreastransplantatie diabetische nefropathie en progressie van coronairsclerose.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Heelkunde, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Prof.dr.R.van Schilfgaarde, chirurg.

Academisch Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Maastricht.

Prof.dr.G.Kootstra, chirurg.

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Nierziekten, Leiden.

J.W.van der Pijl, internist.

Contact prof.dr.R.van Schilfgaarde (r.van.schilfgaarde@chir.azg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties