Een voorbeeld van de werkwijze bij uitbraakonderzoek

Gastro-enteritis bij sportevenementen met water en modder

Onderzoek
Danielle M. Oorsprong
Karine J. van Drunen-Kamp
Elisabeth M. den Boogert
Wouter van den Bijllaardt
Alma Tostmann
A.S.G. (Sandra) van Dam
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3855
Abstract

Samenvatting

Doel

De omvang en de verwekker van de uitbraak achterhalen en risicofactoren voor het ontwikkelen van gastro-enteritis identificeren onder deelnemers van de Survivalrun in Udenhout in september 2016.

Opzet

Retrospectief cohortonderzoek.

Methode

We verzonden een onlinevragenlijst per e-mail naar deelnemers en vrijwilligers van de Survivalrun. De link naar de vragenlijst werd ook gedeeld op de Facebookpagina en website van de Survivalrun. We berekenden ‘attack rates’ (AR) en relatieve risico’s (RR) voor verschillende determinanten om risicofactoren te identificeren voor het ontwikkelen van diarree of braken binnen 3 dagen na de run. Daarnaast werd feces van 6 deelnemers getest op veelvoorkomende verwekkers van gastro-enteritis.

Resultaten

In totaal vulden 444 mensen de vragenlijst in. Gastro-enteritis werd gerapporteerd door 163 deelnemers (37%). 5 deelnemers rapporteerden symptomen van gastro-enteritis in de week vóór en 3 tijdens de Survivalrun. Uit de multivariate analyse kwamen deelname op de tweede dag (RR: 2,4; 95%-BI: 1,1-5,3), water inslikken (aangepaste RR (aRR): 1,7; 95%-BI: 1,3-2,3) en modder binnenkrijgen (aRR: 1,3; 95%-BI: 1,1-1,6) als risicofactoren naar voren voor het ontwikkelen van gastro-enteritis. 4 van de 6 fecesmonsters waren positief voor norovirus (verschillende typen).

Conclusie

Dit uitbraakonderzoek laat zien dat pathogenen zoals norovirus zich gemakkelijk kunnen verspreiden tijdens sportevenementen waarbij deelnemers zich door water en modder moeten verplaatsen. Een specifieke werkwijze en kennis van de omstandigheden zijn essentieel voor een gedegen uitbraakonderzoek.

Auteursinformatie

GGD Hart voor Brabant, afd. Infectieziektebestrijding, Den Bosch: drs. D.M. Oorsprong, aios maatschappij en gezondheid, profielarts infectieziektebestrijding KNMG; K.J. van Drunen-Kamp, verpleegkundige maatschappij & gezondheid; E.M. den Boogert, MSc, gezondheidswetenschapper; A.S.G. van Dam, MSc, infectieziekten epidemioloog. Amphia Ziekenhuis, Microvida Laboratorium voor Microbiologie, Breda: drs. W. van den Bijllaardt, arts-microbioloog (tevens: Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie, Tilburg). Radboudumc, afd. Eerstelijnsgeneeskunde, Nijmegen: dr. A. Tostmann, senior epidemioloog.

Contact D.M. Oorsprong (d.oorsprong@ggdhvb.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

We zijn onze collega’s bij GGD regio Utrecht, met name Ewout Fanoy (arts Maatschappij & Gezondheid, inmiddels werkzaam bij GGD Rotterdam-Rijnmond), erkentelijk voor het delen van hun vragenlijst en ervaring op het gebied van uitbraakonderzoek bij zwemevenementen. Voor de fecesdiagnostiek hebben we gebruikgemaakt van het budget Openbare Gezondheidszorg van het RIVM.

Auteur Belangenverstrengeling
Danielle M. Oorsprong ICMJE-formulier
Karine J. van Drunen-Kamp ICMJE-formulier
Elisabeth M. den Boogert ICMJE-formulier
Wouter van den Bijllaardt ICMJE-formulier
Alma Tostmann ICMJE-formulier
A.S.G. (Sandra) van Dam ICMJE-formulier
Danielle Oorsprong
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties