Gaan we luisteren of meten?

Opinie
Rudi G.J. Westendorp
Sasmita Kusumastuti
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D4473
Abstract

Oude mensen zijn een uitdaging voor de hedendaagse medische praktijk. De complexe problemen waarmee zij zich presenteren laten zich slecht vangen in gestandaardiseerde meetinstrumenten. Het is beter om een empathische en betrokken benadering te volgen die begint met luisteren.

Het verouderingsproces onttrekt zich aan de gesel van evolutionaire selectie, verloopt chaotisch en dient geen doel.1 Het gebeurt. De essentie is dat willekeurig opgelopen schade niet volledig kan worden hersteld en dat permanente gebreken zich gedurende het leven opstapelen. Een aantal van die gebreken manifesteren zich als ‘ziekte’, maar uiteindelijk kan medisch ingrijpen het tij niet keren.2 Tegen beter weten in worden professionals in de zorg voortdurend verrast door ‘een vloed van ouderen met complexe problematiek’, maar met onze kennis over de biologische wetmatigheden van het leven zou het niet moeten verbazen dat het juist de oude patiënten zijn die zich aan de poort melden en met wie het niet zelden slecht afloopt.3 Wellicht is het de diversiteit aan problemen waarmee zij zich presenteren – een uiting van de willekeurig opgelopen schade – die de zorgprofessionals verrast.

Meetinstrumenten

In dit tijdschrift worden twee handvatten aangereikt om ons…

Auteursinformatie

Universiteit van Kopenhagen, afd. Public Health en Center for Healthy Aging, Kopenhagen, Denemarken: prof.dr. R.G.J. Westendorp, internist; dr. S. Kusumastuti, senior onderzoeker.

Contact R.G.J. Westendorp (westendorp@sund.ku.dk)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: het wetenschappelijk onderzoek van de auteurs wordt financieel ondersteund door de Novo Nordisk Challenge Grant NNF17OC0027812: ‘Harnessing the power of big data to address the societal challenge of aging.’ 

Auteur Belangenverstrengeling
Rudi G.J. Westendorp ICMJE-formulier
Sasmita Kusumastuti ICMJE-formulier
Ouderen screenen op kwetsbaarheid?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties