Functionele dyspepsie

Klinische praktijk
H.J.A. Jebbink
A.J.P.M. Smout
L.M.A. Akkermans
G.P. van Berge Henegouwen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1762-6

Zie ook de artikelen op bl. 1767 en 1772.

Dyspepsie is een belangrijk klinisch probleem met aanzienlijke implicaties voor werkbelasting en kosten in de gezondheidszorg. Ongeveer 20-40 van de mensen heeft ooit dyspepsie-klachten.1 Ondanks het feit dat een minderheid van hen een arts raadpleegt, zorgt dyspepsie voor 2-3 van alle consulten in de huisartsenpraktijk en 30 van alle gastro-enterologische consulten. Bij ongeveer 40 van de patiënten met dyspepsie kan geen organische oorzaak worden gevonden en spreekt men van ‘functionele dyspepsie’ (Engels: ‘non-ulcer dyspepsia’).23

Wat is functionele dyspepsie?

De term ‘dyspepsie’ betekent letterlijk ‘verteringsstoornis’ en is in dit verband feitelijk onjuist, omdat de meeste patiënten met bovenbuikklachten een normale digestie en absorptie van voedingsstoffen hebben. Tegenover ‘organische dyspepsie’ werd uit de vele synoniemen zoals ‘X-ray negative dyspepsia’, ‘pseudo-ulcer syndrome’, ‘pyloroduodenal irritability’, ‘nervous dyspepsia’, ‘essential dyspepsia’, ‘flatulent dyspepsia’, ‘dyspepsia of unknown origin’, ‘epigastric distress syndrome’ en ‘non-ulcer dyspepsia’…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Gastro-enterologie: H.J.A.Jebbink, assistent-geneeskundige; dr.A.J.P.M.Smout en prof.dr.G.P.van Berge Henegouwen, gastro-enterologen.

Afd. Chirurgie: prof.dr.L.M.A.Akkermans, fysioloog.

Contact H.J.A.Jebbink

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties