Faageiwittherapie is te koop bij de drogist

Een tube met vleugels.
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5314

Rectificatie

Op 24 januari 2023 en tevens in nummer 4 van het NTvG van 2023 is een artikel verschenen over de crèmes van Gladskin. Bij nader inzien vindt de redactie de gepubliceerde kop niet passend bij het artikel. Om die reden passen wij de kop van het artikel als volgt aan: 'Faageiwittherapie is te koop bij de drogist'.

Volgens de fabrikant is het een ‘revolutionaire doorbraak’ in de behandeling van acne, eczeem en rosacea. Maar de klinische werkzaamheid van Gladskin-crème staat niet vast. Het product is ook niet geregistreerd als geneesmiddel, maar als medisch hulpmiddel. Hoe zit dat?

‘Onverteerbaar’ noemt Cees Renckens de gang van zaken rondom Gladskin-crèmes. Renckens, gepensioneerd gynaecoloog en erevoorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, verbaasde zich al langere tijd over het groeiend aantal advertenties voor ‘medische hulpmiddelen’. Die term ‘medisch’ vindt hij verraderlijk en onverdiend. Als een soort casestudy richtte hij zijn pijlen op Gladskin. Maar behalve een hoop frustratie en onbegrip leverde dat tot nu toe weinig op, vertelt hij ons als we in de zomer van 2022 contact hebben.

Gladskin-crèmes zijn een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Micreos in samenwerking met de Zwitserse universiteit ETH. Ze worden verkocht voor de behandeling van acne, rosacea en eczeem voor ongeveer € 19 per 15 ml. Je kunt ze online bestellen, maar inmiddels zijn ze ook bij steeds meer drogisterijen verkrijgbaar. In de crèmes zit een faageiwit dat specifiek de Staphylococcus aureus doodt: endolysine ‘Staphefekt SA. 100’. Het faageiwit doet dat…

Auteursinformatie

L. Harbers, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Lorette Harbers (l.harbers@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek

Ook interessant

Reacties