Extracorporele CO2-verwijdering beperkt toegepast

Nieuwe technieken: 5 jaar later
02-04-2021
Femke A. Intven, Alexander J. Bindels, Johannes G. van der Hoeven en Leo M.A. Heunks

Hoe staat het met de nieuwe technieken die een aantal jaren geleden in het NTvG werden beschreven? Behoren zij inmiddels tot de gangbare medische praktijk of is het enthousiasme getemperd?

Welke techniek?

Extracorporele CO2-verwijdering (ECCO2R) is een behandeling van hypercapnie die wordt toegepast bij patiënten die zijn opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC) en al dan niet beademd worden. De techniek die daarvoor wordt gebruikt is redelijk eenvoudig. Een venoveneuze dubbellumenkatheter wordt in een grote vene ingebracht, waarna door pompen buiten het lichaam een beperkte bloedstroom van 0,5-1,0 l/min op gang wordt gebracht (figuur). Het bloed wordt, eenmaal uit de patiënt, over een membraan van een oxygenator (kunstlong) geleid. Met behulp van een drijfgas diffundeert CO2 uit het bloed over de membraan van deze kunstlong totdat de gewenste PaCO2 is bereikt. Vervolgens wordt het bloed via de terugvoercanule van de dubbellumenkatheter teruggegeven aan de patiënt. Tijdens de procedure moet het bloed worden ontstold.

Figuur

Extracorporele CO2-verwijdering

Schematische weergave van een extracorporeel CO₂-verwijdersysteem. Via de aanvoercanule wordt bloed uit de patiënt gepompt en over de membraan van de oxygenator (kunstlong) geleid. CO2 diffundeert uit het bloed over de membraan van deze ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing