Evolutie in hoornvliestransplantatie

Close-up van een oog.
Viridiana Kocaba
Korine van Dijk
Gerrit R.J. Melles
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6723
Abstract

Samenvatting

  • In de afgelopen twintig jaar zijn er volop ontwikkelingen geweest in de behandeling van hoornvliesaandoeningen, met name op het gebied van de hoornvliestransplantatie.
  • Door de behandelingen puur te richten op alleen de aangedane lagen van het hoornvlies, zijn de ingrepen minder invasief geworden en herstelt het hoornvlies aanzienlijk sneller.
  • Voorbeelden hiervan zijn diepe anterieure lamellaire keratoplastiek (DALK), ‘Descemet stripping endothelial keratoplasty’ (DSEK) en ‘Descemet membrane endothelial keratoplasty’ (DMEK).
  • Bij DALK wordt selectief de aangedane bindweefsellaag (het stroma) door gezond donorweefsel vervangen. De membraan van Descemet en het endotheel van het ontvangende hoornvlies blijven hierbij behouden.
  • Bij DSEK en DMEK worden de aangedane achterste lagen van het hoornvlies, de membraan van Descemet en endotheel, vervangen door donorweefsel. Indicaties voor deze behandelingen zijn aandoeningen van het hoornvliesendotheel, zoals de endotheeldystrofie van Fuchs.
  • Ondanks het succes van deze nieuwe operatieve behandeltechnieken staat de ontwikkeling niet stil en wordt er gewerkt aan nieuwe regeneratieve therapieën.
Auteursinformatie

Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS), Rotterdam: dr. V. Kocaba en dr. G.R.J. Melles, oogartsen (beiden tevens: Melles Hoornvlieskliniek Rotterdam en Amnitrans EyeBank Rotterdam); dr. K. van Dijk, optometrist (tevens Melles Hoornvlieskliniek Rotterdam).

Contact G.R.J. Melles (research@niios.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: Gerrit R.J. Melles is een consultant voor DORC International/Dutch Ophthalmic USA en SurgiCube International. Geen belangenconflict gemeld voor Viridiana Kocaba en Korine van Dijk. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Viridiana Kocaba ICMJE-formulier
Korine van Dijk ICMJE-formulier
Gerrit R.J. Melles ICMJE-formulier
Bedreiging van het oog bij contactlensgebruik
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties