Evergreens

Marcel Olde Rikkert
Marcel Olde Rikkert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:B2037

artikel

‘Lachen is de leukste evergreen van het leven.’ Tenminste, volgens de nogal serieuze Abraham Lincoln. Maar lekker snel huilen is toch beter als het leven start.

Chantal Quispel doet in haar coverartikel juist verslag van risicofactoren voor een valse start bij maar liefst 22.000 zwangeren (D6320). Een kwart had tenminste één psychopathologische, psychosociale of toxische risicofactor en een derde kreeg een preventie-advies. Hamvraag is natuurlijk of zulke adviezen ook valse starts kunnen voorkomen. Vaak gaat het uiteindelijk immers om de ‘ziektes’ armoede, laaggeletterdheid of alcoholmisbruik, en die zijn lastig te fiksen.

Medicalisering van de zwangerschap dreigt, maar met onze middelmatige en stagnerende perinatale sterftecijfers moeten we iets. Judith ten Berge beschrijft hoe direct huid-op-huidcontact van moeder en kind na de geboorte het aantal neonatale opnames kan halveren (D6715): warme zorg meteen beloond. Dat sluit goed aan op het nationaal en internationaal beschreven lagere aantal vroeggeboortes en miskramen ten tijde van covid-19-lockdowns… Meer rust en regelmaat, hygiëne, of minder iatrogene schade? Er zijn dus nog mooie simpele lessen te trekken.

‘Waardoor trekken sommige NTvG-stukken meer dan 100.000 lezers?’

Maar niet altijd is te voorkomen dat het helemaal mis gaat in een zwangerschap, bijvoorbeeld als er een maligniteit speelt (D6681). De behandelaren waren verrast hoe oneerlijk de natuur kan zijn, maar verdienen applaus want ze stellen zich kwetsbaar en lerend op. Is deze indrukwekkende casus een evergreen in wording, in navolging van artikelen die jarenlang populair bleven? De tijd zal het leren.

NTvG-evergreens hebben maandelijks hoge leescijfers en na jaren meer dan 100.000 pageviews. Gezien deze overtuigende ‘wisdom of the crowd’ vinden we het passend de meest educatieve evergreens opnieuw af te drukken, met een kort commentaar op hoe groen ze nog zijn. De reeks begint met het ‘zwevende-ribmysterie’, dat oplost hoe je een pijnlijke zwevende rib kunt vangen (2002;146:1813-5). Met de complimenten aan de internist-auteur Ruud Loffeld! Geniet van de simpele maar heldere les. Komen er bij u vergelijkbare casussen boven? Zet uw verwondering ook om in een bijdrage voor NTvG; wie weet ontpopt die zich eveneens als evergreen. Goede beschrijvingen van anamnese en lichamelijk onderzoek hebben daarvoor de beste papieren, al bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Of, zoals Confucius zei: ‘Pas in de winter kun je zien dat de pijnboom en cipres evergreens zijn.’

Auteursinformatie

Contact m.olderikkert@ntvg.nl (m.olderikkert@ntvg.nl)

Ook interessant

Reacties