Evaluatie van het Groningse longtransplantatieprogramma: overleving, kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit

Onderzoek
E.M. Tenvergert
P.J. van Enckevort
A. Geertsma
M.A. Koopmanschap
W. van der Bij
W.J. de Boer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:957-62
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststelling van de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van longtransplantatie en de behoefte aan en het aanbod van donorlongen in Nederland.

Opzet

Prospectief, vergelijkend onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Groningen.

Methode

Kosten en effecten voor de situatie met en zonder longtransplantatieprogramma werden vergeleken. Kosten en effecten werden geregistreerd gedurende alle fasen van het programma (november 1990 tot februari 1996; 76 patiënten bereikten de transplantatiefase). Voor de situatie zonder het programma werd gebruikgemaakt van pretransplantatiegegevens. Het effect van transplantatie op overleving werd vastgesteld door middel van een Cox-regressiemodel. Voor het vaststellen van de verandering van de kwaliteit van leven na transplantatie werd een longitudinale onderzoeksopzet gekozen. De behoefte aan en het aanbod van donorlongen werd vastgesteld op basis van diverse registraties.

Resultaten

Longtransplantatie leidde tot een significante verbetering in overleving en kwaliteit van leven. De gemiddelde winst in levensjaren werd geraamd op 4,4, de gemiddelde winst in voor kwaliteit van leven gecorrigeerde levensjaren op 5,2. De kosten per gewonnen levensjaar en per voor kwaliteit van leven gecorrigeerd levensjaar bedroegen respectievelijk ƒ 153.000, en ƒ 120.000, (gedisconteerde bedragen). De vraag naar donorlongen lag tussen 50 en 75 per jaar, het aanbod ligt tussen 17 en 27 per jaar.

Conclusie

Longtransplantatie leidt tot een verbetering in overleving en kwaliteit van leven. Er zijn echter aanzienlijke kosten mee gemoeid en de kosteneffectiviteit is ongunstig ten opzichte van andere Nederlandse transplantatieprogramma's.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Medical Technology Assessment Bureau: mw.dr.E.M.TenVergert, methodoloog; mw.P.J.van Enckevort, econoom; dr.A.Geertsma, arts-onderzoeker.

Afd. Interne Geneeskunde: dr.W.van der Bij, internist.

Afd. Thoraxchirurgie: W.J.de Boer, chirurg.

Erasmus Universiteit, Instituut voor Medical Technology Assessment, Rotterdam.

Dr.M.A.Koopmanschap, econoom.

Contact mw.dr.E.M.TenVergert

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties