Europese plaatjes voor op sigarettenpakjes

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:2410
Download PDF

Pakjes sigaretten kunnen binnen de Europese Unie (EU) binnenkort voorzien worden van plaatjes van dode lichamen, kankergezwellen, rottende tanden, zieke organen en onvruchtbaarheid als onderdeel van een campagne om het publiek, speciaal jonge mensen, het gevaar van roken te laten zien. De Europese Commissie heeft 42 foto's vrijgegeven die de overheden in de diverse lidstaten kunnen gebruiken voor hun campagne; ze kunnen fabrikanten verplichten deze plaatjes op hun sigarettenpakjes te plaatsen samen met de al bestaande waarschuwingen als ‘roken veroorzaakt dodelijke longkanker’ en ‘rokers sterven jonger’. De foto's zijn door testgroepen geselecteerd uit 2100 exemplaren. De plaatjes mikken op allerlei doelgroepen, zoals tienermeisjes en jonge vrouwen (figuur).

Bij de presentatie van de foto's zei gezondheidscommissaris David Byrne dat mensen gechoqueerd moeten worden ten aanzien van hun afhankelijkheid van tabak. Het werkelijke gezicht van roken is ziekte, dood en horror en niet de gezelligheid, glitter en glamour die de tabaksindustrie wil portretteren. Volgens Byrne sterven in de EU ieder jaar 650.000 mensen door roken, meer dan door misdaad of in het verkeer. Hij vroeg Nederland en andere EU-landen dringend de foto's op pakjes sigaretten af te drukken.

Het gebruik van plaatjes om rokers te choqueren is al met succes toegepast in Canada, Thailand, Brazilië en Singapore. Ierland en België gaan de foto's in 2005 gebruiken. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid reageert voorlopig voorzichtig op het voorstel. De mogelijkheid plaatjes op de pakjes te plaatsen is recent geschapen op voorstel van europarlementariër Jules Maaten (VVD). Hij vindt de gekozen foto's een goede balans tussen schokkende en rustiger varianten.

Volgens een Canadese studie waren overeenkomstige afbeeldingen van invloed op 38 van de rokers die in 2001 probeerden te stoppen met roken. Van de ondervraagde rokers gaf 21 toe soms wel eens niet te roken omwille van de afbeelding. En volgens 48 van de ondervraagde niet-rokers vormden die afbeeldingen één van de argumenten om niet met roken te beginnen. (De foto's zijn te vinden op: http://europa.eu.int/comm/ mediatheque/photo/select/tabac_en.htm.)

Gerelateerde artikelen

Reacties