Europa afhankelijk van isotopen uit Petten

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1307
Download PDF

Op 7 mei 2007 werd de hogefluxreactor in Petten tijdelijk buiten bedrijf gesteld wegens een kleine lekkage in een drukvereffeningsleiding. Trillingen als gevolg van water dat door de buizen stroomde, veroorzaakten het lek in de leiding, zo bleek na onderzoek (www.nrg-nl.com).

De reactor in Petten produceert onder meer medische isotopen die worden gebruikt voor diagnostiek en behandeling van kankerpatiënten en pijnbestrijding bij mensen met bijvoorbeeld botkanker. De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG), beheerder van de reactor in Petten, is voor 60 de leverancier van medische isotopen in Europa. Door de storing bleek de gevoelige afhankelijkheid van Europese ziekenhuizen van de reactor in Petten: de langdurige stop veroorzaakte een tekort aan medische isotopen in diverse landen. Dit gold vooral de isotopen die worden gebruikt voor pijnbestrijding en therapie.

‘Een geluk was dat ziekenhuizen in het hemelvaartsweekend niet veel behandelingen uitvoerden. Maar er zijn toch overal in Europa en mogelijk ook daarbuiten behandelingen uitgesteld’, aldus een NRG-woordvoerder in NRC Handelsblad (14 mei 2007). Volgens de NRG zijn er signalen gekomen van leveranciers aan ziekenhuizen dat het ‘vervelend’ zou worden als de situatie nog veel langer zou gaan duren. Voor een deel van de isotopen konden de reactoren in Canada en Frankrijk het tekort opvangen. Op 22 mei werd de onderzoeksreactor weer opgestart en werden het onderzoeksprogramma en de productie van medische isotopen voor de behandeling van patiënten in ziekenhuizen hervat.

Gerelateerde artikelen

Reacties