'Ethiopia-Netherlands aids research project'

Perspectief
E.J. Sanders
T.F. Rinke de Wit
A.L. Fontanet
J. Goudsmit
F. Miedema
R.A. Coutinho
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1261-5
Abstract

Samenvatting

Het ‘Ethiopia-Netherlands aids research project’ (ENARP), gestart in 1994, is een langlopend samenwerkingsverband tussen aidsonderzoekers in Amsterdam en het nationale onderzoeksinstituut in Addis Abeba, Ethiopië. De doelstellingen van het ENARP-project zijn het bestuderen van HIV en aids in Ethiopië, vooral door enkele grote prospectieve cohortonderzoeken, het opleiden van Ethiopische wetenschappers voor een promotie in de epidemiologie, immunologie of virologie en het opzetten van een HIV-referentielaboratorium voor Ethiopië en omliggende landen. Om deze doelstellingen te kunnen verwezenlijken werd een bedrag gereserveerd van ongeveer 32 miljoen gulden voor de periode van 2 keer 4 jaar. Het ENARP-project is hiermee Nederlands grootste biomedische onderzoeksproject in de derde wereld. In 2000 behaalden de eerste 2 Ethiopische studenten hun doctorstitel aan de Universiteit van Amsterdam. Vijf nieuwe studenten begonnen in 1999 aan hun opleiding. In de nabije toekomst hoopt men binnen het ENARP-project fase-1- en -2-onderzoek van een HIV-1-vaccin op te zetten.

Auteursinformatie

Ethiopia-Netherlands AIDS Research Project, Ethiopian Health and Nutrition Research Institute, P.O.Box 1242, Addis Abeba, Ethiopië.

Dr.E.J.Sanders, arts-epidemioloog; dr.T.F.Rinke de Wit, moleculair bioloog.

GG en GD, afd. Infectieziekten, Amsterdam.

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Humane Retrovirologie, Amsterdam.

Prof.dr.J.Goudsmit, viroloog.

Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst, afd. Klinische Viro-immunologie, Laboratorium voor Experimentele en Klinische Immunologie, Amsterdam.

Prof.dr.F.Miedema, immunoloog (tevens: Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Humane Retrovirologie, Amsterdam).

Contact Dr.A.L.Fontanet, arts-epidemioloog; prof.dr.R.A.Coutinho, arts-microbioloog/epidemioloog (eduard@enarp.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties