Ervaringen met continue arterioveneuze hemodiafiltratie als behandeling voor acute nierinsufficiëntie bij intensive care-patiënten

Onderzoek
D.L. Schipper
A.D. van Driel
R. van Leusen
F.H. Bosch
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:572-4
Abstract

Samenvatting

Beschreven worden de ervaringen met 18 patiënten, die op de afdeling Intensive Care werden behandeld met continue arterioveneuze hemodiafiltratie (CAVHD) wegens acute nierinsufficiëntie. Bij alle patiënten werd een arteriële en veneuze toegangsweg gecreëerd, bij voorkeur door middel van catheters in de A. en V. femoralis. Tussen de arteriële en veneuze catheter werd een capillair hemofilter geplaatst, waarin een tegenstroommechanisme plaatsvond tussen bloed enerzijds en dialysevloeistof anderzijds.

Alle patiënten konden met CAVHD worden behandeld. Hemodynamische instabiliteit door de behandeling trad niet op. Problemen van de vocht- en elektrolytenbalans waren onder controle. Herstel van nierfunctie trad op bij 7 patiënten, 12 patiënten overleden. Bij geen van de patiënten hing de oorzaak van overlijden samen met de nierinsufficiëntie of met de CAVHD-behandeling.

Auteursinformatie

Ziekenhuis Rijnstate, afd. Interne Geneeskunde, Van Lawick van Pabststraat 72, 6814 HK Arnhem.

Mw.D.L.Schipper en mw.A.D.van Driel, assistent-geneeskundigen; dr.R.van Leusen en F.H.Bosch, internisten.

Contact mw.D.L. Schipper

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties