Ernstige intoxicatie met hydroxychloroquine, met hemodynamische instabiliteit: casuïstische ondersteuning voor behandeling met diazepam

Klinische praktijk
T.J. Olgers
J.E. Tulleken
W.E. Monteban-Kooistra
J.J.M. Ligtenberg
J.H. Meertens
J.G. Zijlstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:509-12
Abstract

Samenvatting

Een 37-jarige vrouw werd opgenomen wegens een ernstige auto-intoxicatie met hydroxychloroquine, die leidde tot hemodynamische instabiliteit. De behandeling bestond onder andere uit snelle toediening van diazepam intraveneus. Opvallend hierna was het herstel van de hypotensie, zonder dat vasoactieve medicatie was gebruikt. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, wordt de toepassing van diazepam bij de behandeling van intoxicaties met chloroquine of hydroxychloroquine al jaren geadviseerd. Op grond van de opgedane casuïstische ervaringen kan men als ondersteunende behandeling op een Intensive Care bij een ernstige hemodynamische instabiliteit het gebruik van diazepam 2 mg/kg als bolusgift, gevolgd door 2 mg/kg/24 h, als continu infuus zeker overwegen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:509-12

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Intensive Care, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Hr.T.J.Olgers, arts in opleiding tot internist; hr.dr.J.E.Tulleken, mw.W.E.Monteban-Kooistra, hr.dr.J.J.M.Ligtenberg en hr.dr.J.G.Zijlstra, internisten-intensivisten; hr.J.H.Meertens, anesthesioloog-intensivist.

Contact hr.dr.J.E.Tulleken (j.e.tulleken@int.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties