Ook een risico bij gezonde kinderen

Ernstige complicaties van waterpokken

Klinische praktijk
Sanne C. Modderman
Ester D. de Kleijn
Nico G. Hartwig
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5422
Abstract

Dames en Heren,

Waterpokken (varicella) staat bekend als een onschuldige kinderziekte die vrijwel elk kind doormaakt. Bij immuungecompromitteerde patiënten zijn artsen beducht op complicaties van de kinderziekte, maar deze complicaties kunnen ook bij gezonde kinderen voorkomen. Aan de hand van de ziektegeschiedenis van 3 patiënten brengen wij enkele complicaties van waterpokken onder de aandacht.

Patiënt A, een meisje van 2 jaar met een blanco voorgeschiedenis, werd naar de huisartsenpost gebracht vanwege hoge koorts, die sinds 1 dag aanwezig was, en een steunende ademhaling. Anamnestisch had zij 6 dagen eerder waterpokken gekregen. De huisarts verwees patiënte naar de SEH vanwege het vermoeden van een secundaire pneumonie.

Op de SEH zagen wij een ziek meisje. Er was sprake van tachycardie (168 slagen/min), tachypneu (65 keer/min) en koorts (39,1 °C). Zij had een steunende ademhaling met sub- en intercostale intrekkingen en een zuurstofsaturatie van 91% bij kamerlucht. Bij inspectie van de huid zagen wij over het lichaam meerdere blaasjes die grotendeels waren ingedroogd. Bij auscultatie van de longen hoorden wij beiderzijds goed inkomend ademgeruis met enige rhonchi. Aanvullend laboratoriumonderzoek liet een verhoogde CRP-concentratie zien van 235 mg/l. Na afname van bloedkweken behandelden wij patiënte met ceftriaxon. Wij namen patiënte op met de werkdiagnose ‘pneumonie gerelateerd aan de…

Auteursinformatie

Sophia Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Rotterdam: drs. S.C. Modderman, aios kindergeneeskunde. Albert Schweitzer ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Dordrecht: dr. E.D. de Kleijn, kinderarts. Franciscus Gasthuis & Vlietland, afd. Kindergeneeskunde, Rotterdam: dr. N.G. Hartwig, kinderarts-infectioloog.

Contact S.C. Modderman (s.modderman@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Sanne C. Modderman ICMJE-formulier
Ester D. de Kleijn ICMJE-formulier
Nico G. Hartwig ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties