Erectiele disfunctie in urologisch perspectief

Klinische praktijk
Mels F. van Driel
Eric J.H. Meuleman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2617
Abstract

Samenvatting

Erectiele disfunctie is het voortdurend of terugkerend onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende rigide is voor seksuele activiteit.

Niet-urologische hulpverleners zullen zich veelal beperken tot gesprekken, leefstijladviezen of het voorschrijven van een erectiepil.

Het grootste deel van de erectiepillen wordt echter illegaal gefabriceerd en verhandeld. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik pleitte bij herhaling voor vrije verkoop van erectiepillen, het Nederlands Huisartsen Genootschap is echter tegen.

Het is de hulpvraag van de patiënt en de gewenste expertise die de doorslag geeft bij verwijzing en niet zozeer de oorzaak van het probleem.

Voor sommige mannen zijn intracaverneuze zelfinjecties met vasoactieve stoffen een acceptabele oplossing.

Implantatie van een erectieprothese vindt tegenwoordig plaats onder stringente voorwaarden in een beperkt aantal behandelcentra.

In de opleiding tot uroloog is per 2018 ruimte gemaakt om een differentiatiestage te volgen ter verdieping in de diagnostiek en de behandeling van seksuele disfuncties.

Auteursinformatie

UMC Groningen, afd. Urologie, Groningen: dr. M.F. van Driel, uroloog en seksuoloog. VUmc, afd. Urologie, Amsterdam: prof.dr. E.J.H. Meuleman, uroloog.

Contact M.F. van Driel (m.f.van.driel@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Mels F. van Driel ICMJE-formulier
Eric J.H. Meuleman ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties