Er komt bij mijn kind iets uit de anus

Klinische praktijk
Rosalie J.L. Kuiper
Justin R. de Jong
C.M. Frank Kneepkens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2735
Abstract

Dames en Heren,

Soms komen ouders met hun kind op het spreekuur van de huisarts of de kinderarts met de klacht dat zij bij het afvegen van de billen van hun kind na defecatie een vreemde structuur hebben waargenomen. De aard van de structuur kan over het algemeen niet uit de omschrijving worden achterhaald, en bij lichamelijk onderzoek is meestal geen afwijking zichtbaar.

Het is dan niet mogelijk om alleen op basis van de anamnese een diagnose te stellen. Soms komt de afwijking tevoorschijn als het kind in staat is om op verzoek te persen, maar meestal wordt daarbij niet de kracht gezet die doorgaans bij defecatie wordt geproduceerd. Het is vrij eenvoudig om toch de essentiële informatie te vergaren, door aan de ouders om een foto van de afwijking te vragen. De volgende 3 casussen illustreren dit.

Patiënt A, een 4-jarige jongen, werd op de afdeling Spoedeisende Hulp…

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, Amsterdam, afd. Kindergeneeskunde. Drs. R.J.L. Kuiper, coassistent; dr. C.M.F. Kneepkens, kinderarts maag-darm-leverziekten.

Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam, Amsterdam. Dr. J.R. de Jong, kinderchirurg.

Contact dr. C.M.F. Kneepkens (cmf.kneepkens@vumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 7 oktober 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Diederik
Kuenen

In uw artikel schrijft u dat snelle verwijdering van het stolsel bij een getromboseerde randvene de pijn doet verdwijnen. Maar in de referentie die u hierbij noemt staat excision of thrombosed external hemorrhoids, wat iets anders is. Ik placht in het verleden onder lokale verdoving een incisie te doen en de stolsels eruit te drukken, voor de arts in ieder geval een kleine en bevredigende ingreep.  Nadat een bevriende chirurg mij vertelde dat er geen evidence was voor de superioriteit van deze methode boven een afwachtende houding, ben ik dat laatste beleid gaan volgen, te weten lidocainezalf en eventueel paracetamol als pijnstilling. Ik heb niet de indruk, dat de genezing langer duurt of de recidivekans groter is, maar wetenschappelijk bewijs heb ik daarvoor niet.

 

Diederik Kuenen, huisarts

Frank Kneepkens
Kneepkens

Wij danken collega Kuenen voor zijn reactie. Vooropgesteld zij dat het probleem van getromboseerde randvenen eigenlijk alleen bij volwassenen wordt gezien. Er is inderdaad geen sluitend bewijs dat ingrijpen (trombusverwijdering door excisie of incisie; de laatste is een iets kleinere ingreep, maar het ‘netto’ verschil is gering) beter zou zijn dan afwachten. In Nederland leren de meeste chirurgen tijdens hun opleiding om het stolsel binnen 48 uur na begin van klachten te verwijderen. Meestal presenteren de patiënten zich echter vrij laat; dan heeft trombusverwijdering inderdaad geen zin meer en is pijnstilling de beste optie.

 

Frank Kneepkens,Justin de Jong