Enterovesicale fistel bij diverticulitis

Klinische praktijk
A.C. van Breda Vriesman
T.P.W. de Rooij
C. Ulrich
J.B.C.M. Puylaert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:777-82
Abstract

Dames en Heren,

Diverticulose en diverticulitis zijn welvaartsziekten met een stijgende incidentie in de westerse wereld. Meestal blijft diverticulose asymptomatisch, maar bij ongeveer eenkwart van de mensen met diverticulose ontwikkelt zich in de loop van het leven diverticulitis,1 2 in de meeste gevallen gaat deze uit van het sigmoïd. Sigmoïddiverticulitis heeft vaak een ongecompliceerd beloop onder conservatieve behandeling. De meest voorkomende complicaties zijn colonobstructie, abcesvorming en perforatie.2

Een vrij zeldzame, maar belangrijke complicatie van diverticulitis is een enterovesicale fistel. Deze moet chirurgisch worden behandeld, door middel van resectie van de fistel en het aangedane stuk darm.2 De klinische verschijnselen van een dergelijke fistel kunnen misleidend zijn en de diagnostiek bemoeilijken, waardoor de diagnose soms pas laat gesteld wordt. Wij willen dit illustreren aan de hand van drie ziektegeschiedenissen.

Patiënt A, een 52-jarige man, had al ruim 10 jaar klachten van frequente dunne defecatie zonder bloed- of slijmbijmenging…

Auteursinformatie

Westeinde Ziekenhuis, Postbus 432, 2501 CK Den Haag.

Afd. Radiologie: A.C.van Breda Vriesman, assistent-geneeskundige; T.P.W.de Rooij en dr.J.B.C.M.Puylaert, radiologen.

Afd. Heelkunde: dr.C.Ulrich, chirurg.

Contact A.C.van Breda Vriesman

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties