Endovasculaire stent ter behandeling van resterende pulmonalistakstenose bij patiënten geopereerd wegens aangeboren hartafwijking; eerste ervaringen

Onderzoek
A.M. van Oort
R.B. Tanke
W.J.G. Oyen
G.J. van Mill
W.R.M. Aengevaeren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:1182-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de eerste resultaten van het implanteren van endovasculaire stents voor de behandeling van (rest)stenosen in de pulmonalistakken bij patiënten met aangeboren hartafwijkingen.

Plaats

Kinderhartcentrum, Academisch Ziekenhuis, Nijmegen.

Opzet

Descriptief evaluatieonderzoek.

Methode

Bij 9 patiënten van gemiddeld 16 jaar oud (uitersten: 5-24) werden gegevens over lichamelijke toestand, hartcatheterisatieangiografie en longperfusiescan verzameld vóór en na stent-implantatie, waarbij met name aandacht werd besteed aan de longperfusiescan als graadmeter.

Resultaten

Een patiënt overleed 4 maanden na de ingreep, waarschijnlijk aan een ritmestoornis. Het bleek dat het resultaat van een intravasculaire stent niet goed te meten was aan de hand van verbetering van de algemene toestand van de patiënt, daar vaak ook een duidelijke pulmonalisklepinsufficiëntie als beperkende factor aanwezig was. Angiografisch was het resultaat steeds goed (behalve in een geval met een knik in de stent), en meestal was het goed te objectiveren op de longperfusiescan: de relatieve perfusie (als percentage van de totale perfusie) van de aangedane long nam toe van 22,7 (SD: 10,8) tot 38,6 (12,3) (p ≤ 0,001).

Conclusie

Percutane implantatie van een endovasculaire stent in de pulmonalistakken is een goed alternatief, wanneer reconstructieve hartchirurgie moeilijk of onmogelijk is. Voor de evaluatie is longperfusiescintigrafie een weinig belastende en objectieve graadmeter.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Kinderhartcentrum: dr.A.M.van Oort en R.B.Tanke, kindercardiologen.

Afd. Nucleaire Geneeskunde: dr.W.J.G.Oyen, nucleair-geneeskundige.

Afd. Cardiologie: G.J.van Mill en W.R.M.Aengevaeren, cardiologen.

Contact dr.A.M.van Oort

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties