Endovasculaire behandeling van inoperabele cerebrale aneurysma's met Guglielmi-spiraaltjes; eerste ervaringen in Nederland

Onderzoek
W.J.J. van Rooij
M. Sluzewski
D. Wijnalda
I. Verhagen
R.L.M. Schellens
A.A.W. op de Coul
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:491-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de endovasculaire behandeling van inoperabele cerebrale aneurysma's met elektrolytisch loslaatbare platina spiraaltjes (Guglielmi-‘detachable coils’; GDC).

Onderzoeksopzet

Retrospectief.

Plaats

St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg.

Methode

Er werden 15 aneurysma's bij 13 patiënten endovasculair behandeld met GDC's; 14 van deze aneurysma's waren inoperabel en bij 3 ervan was eerdere operatie niet gelukt.

Resultaten

Van de 15 behandelde aneurysma's werden 12 volledig afgesloten, 2 voor 90 en 1 voor 70. Eén patiënt met een inoperabel A. basilaris-topaneurysma overleed door progressieve trombose van de beide Aa. cerebri posteriores. Eén patiënt met een inoperabel aneurysma op de A. communicans anterior kreeg een infarct van de A. centralis longa (A. recurrens van Heubner).

Conclusie

Behandeling van inoperabele cerebrale aneurysma's met GDC's vormt de enige methode met een redelijke kans op succes en een aanvaardbaar complicatierisico.

Auteursinformatie

St. Elisabeth Ziekenhuis, werkgroep Neurovasculaire Interventie, Hilvarenbeekseweg 60, 5022 GC Tilburg.

W.J.J.van Rooij en dr.M.Sluzewski, neuroradiologen; D.Wijnalda en I.Verhagen, neurochirurgen; R.L.M.Schellens en dr.A.A.W.Op de Coul, neurologen.

Contact W.J.J.van Rooij

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties